fbpx

Wat eet ik dan wel? Nou, in ieder geval niet alleen maar worteltjes 🙂 !

Wat eet ik dan wel? Nou, in ieder geval niet alleen maar worteltjes 🙂 !

Ik merk het vaak in mijn consulten; een lichtelijke schrik bij het aanhoren van de adviezen om de voeding aan te passen. De eerste reactie op de adviezen van een therapeut of op basis van onderzoeksuitslagen.

Want vaak gaat het er dan toch over welk comfortfood, of makkelijke voeding je voorlopig beter kan vermijden. Als het eten wat als de basis van het bestaan werd gezien voorlopig even wordt vermeden, roept dat in eerste instantie vaak een lichtelijke paniekreactie op.

“Wat blijft er dan nog over?” Is een veel gehoorde uitspraak.

Nou, over het algemeen meer dan genoeg. En dat is precies even het vertrekpunt wat ik altijd adviseer om in te nemen; kijk niet naar wat je liever wil vermijden. Maar kijk naar alles wat je nog wél kunt eten.

Mijn huidige (en tijdelijke) uitgangspunt is dat ik granen, dierlijke zuivel en geraffineerde suikers vermijd. Denk dus aan de gemiddelde broodsoorten, pasta, rijst, melk, yoghurt, koekjes en bijna alle bewerkte voedingsmiddelen. Oh ja, en alcohol. Velen zien dit als hun basis (met uitzondering van de alcohol hoop ik).

“Wat gaan we eten vandaag?” Is (na een klaagzang over het weer) een van de meest gestelde vragen binnen een huishouden volgens mij. Wat noem je dan als eerste op; pasta/rijst/brood met een plak kaas en een glas melk en als toetje yoghurt of vla(-lala, zoals we het hier thuis noemen).

Dat gaat bij mij nu al ruim een maand net even anders. Als ik nu bedenk wat ik ga eten, maak ik eerst een keus van de eiwitbron; eieren, kip, vis, vlees, noten, pitten en/of zaden. Daarnaast een flinke lading groenten en ben ik niet te zuinig met het toevoegen van gezonde vetten, kruiden en specerijen.

Eiwitten, groente-/fruitvezels en vetten vullen behoorlijk en juist door puur, vers en onbewerkt te eten raak je sneller verzadigd dan wanneer je veel bewerkte voeding eet.

Kun je je daar nog niks bij voorstellen? Hieronder een voorbeeld van een dag uit mijn leven wat betreft de voeding:

Ontbijt: Kokosmelk met chiazaad, handje blauwe bessen en een handje ongebrande en ongezouten gemengde noten.
Lunch: Eieren (stuk of 4) met zeker 100 gram spek, paprika, ui en champignons
Diner: Zalm met spinazie en pasta van boekweit met een gesnipperd vel nori erover.

Op de hoeveelheid calorieën let ik allerminst, ik eet zoveel ik wil.

Ik probeer mijn tussendoortjes te beperken, en meestal zit ik ook zo vol van de maaltijd dat ik ze niet mis. Maar als ik dan toch trek heb in iets zoets dan pak ik een medjoul dadel, een dadel/cacao/kokosballetje of gewoon de pure chocola (>85% cacao).

Variatie is behoorlijk belangrijk, dus maak niet de fout om je 3 favoriete maaltijden elke dag te herhalen! Dan ga je vanzelf nieuwe problemen creëren.

Tenslotte een tip voor je; heb je de wens om je voeding aan te passen, doe dat dan rustig aan. Stapje voor stapje zodat het een mooie reis gaat worden met duurzaam resultaat in plaats van een tijdelijke stressvolle periode omdat de verandering gewoonweg te groot en abrupt is waardoor je het niet kan volhouden. Wees een beetje lief voor jezelf! Elke kleine stap vooruit levert uiteindelijk een groot resultaat op!

0
  0
  Je mandje
  Je mandje is leegTerug naar de winkel
  Open chat
  Voedingscoach Vledder
  Hoi 👋, kan ik je ergens mee helpen?